Het is koers!

PARIGI-ROUBAIXFORESTA DELL'ARENBERGEr wordt weer gefietst. Eindelijk. De wielerloze winter leek dit jaar wel twee keer zo lang te duren. En de opgetogenheid onder wielerfans op de dag van de Omloop leek twee keer zo groot. We smachtten naar dit moment. Het weekend van de Omloop en Kuurne-Brussel-Kuurne is het begin van twee maanden met prachtige voorjaarsklassiekers. De Omloop is het begin van de lente.

De winter stond in het  teken van onthullende dopingrapporten, gevallen jeugdhelden en iconen die schuld bekennen. Het hield maar niet op. Onze geliefde sport ging er met de dag belachelijker uitzien. En dat maakte het er voor de wielerfan niet makkelijker op. Steeds weer uitleggen waarom je hele zondagen voor de televisie gaat zitten om naar een stelletje valsspelers te kijken. En met de moed der wanhoop blijven volhouden dat het wielrennen nog steeds een ontzettend mooie sport is.

Maar was het wielrennen echt nog wel zo mooi? Zouden we nog wel van het wielrennen kunnen genieten zoals vroeger? Of had de doping de sport echt voorgoed verpest? De dag van de Omloop was de dag van de waarheid. We nestelden ons op de bank met thee en koekjes en zapten naar onze zuiderburen, want zelfs bij de Nederlandse Omroep Stichting zijn ze het wielrennen een beetje beu. Het was koers.doping

En saai dat die koers was. Voorspelbaar verloop, weinig spanning en een Italiaan die wint, met wat hulp van een ijverige Belg. De NOS had ’s avonds in het Sportjournaal welgeteld 1 minuut en 30 seconden nodig om de vijf uur wielrennen samen te vatten. Maar wat was het ook schitterend mooi. We genoten van de kasseien, de kou, wielerclichés van de Vlaamse commentatoren, valpartijen, discussies over rare nieuwe helmen en vooral van de hele dag kijken naar mannen op een fiets. Het was de perfecte zaterdagmiddag.
Het wielrennen heeft in de winter zijn onschuld verloren. Maar de Omloop heeft mij hoop gegeven. Hoop dat wielrennen vanaf nu weer over fietsen gaat, in plaats van over transfusies, injecties en hematocrietwaarden. De Omloop is het licht aan het eind van de tunnel. Het is koers. Het is voorjaar!

Advertentie

2 gedachten over “Het is koers!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s