Het WK maakt gelukkig

Het aftellen kan beginnen, nog negen dagen en dan is het zover. De komende dagen staan nog in het teken van speculeren over de opstelling en het invullen van de WK pools, maar vanaf 12 juni kunnen we een maand lang genieten van de beste voetballers ter wereld. Heel Nederland kijkt uit naar het WK.

Een segmentatieonderzoek rondom Oranje van de KNVB en OnsOranje in samenwerking met Blauw Research laat zien wat het WK in mensen losmaakt. Sommige Oranjefans willen zich helemaal op de wedstrijd concentreren en kijken graag alleen. Anderen weten niks over de opstelling, maar gaan wel voorop in de polonaise tijdens het Oranjefeest in de kroeg. Weer andere supporters zitten het liefst met hun gezin voor de tv met chips op tafel.

Hoewel we het WK op verschillende manieren beleven, zorgt het toernooi in heel Nederland voor verbroedering. Mensen worden gelukkiger en socialer door het WK.

Gezelligheid
Voetbalfan of niet, veel Nederlanders vinden ons land dankzij het WK gedurende een paar weken een stuk gezelliger. Bijna de helft vindt dat de sfeer op straat tijdens een EK of WK leuker is dan anders (47%). Zes op de tien Nederlanders houden van de gezelligheid tijdens een eindtoernooi. Vooral jongeren kijken uit naar de sfeer tijdens het WK; driekwart van de Nederlanders onder de 25 jaar is enthousiast over de gezelligheid tijdens het toernooi.

Sociale contacten
Die gezelligheid komt niet uit de lucht vallen. Het WK is een mooie aanleiding om barbecues met de buurt te organiseren, het zorgt ervoor dat we met collega’s kunnen kletsen over de eerstvolgende wedstrijd en dat we aan de praat raken met ouders op het schoolplein over de wereldgoal van Van Persie. Het WK heeft een positieve invloed op onze sociale omgeving en zorgt ervoor dat we meer en leuker contact met elkaar hebben dan in andere perioden.

Twee op de tien Nederlanders zien hun vrienden en familie vaker tijdens het WK. Vooral voor mannen is een eindtoernooi een reden om meer contact te hebben met familie en vrienden (24% tegenover 16% van de vrouwen). Ruim een derde van de Nederlanders (34%) vindt dat mensen aardiger zijn tegen elkaar tijdens een EK of WK. Onder jongeren (tot 25 jaar) is dat zelfs bijna de helft (48%). Het WK draagt ook bij aan de sfeer in huis. Twee op de tien Nederlanders vinden de sfeer in hun huishouden tijdens een groot eindtoernooi beter dan anders.

Ook de saamhorigheid in de wijk heeft baat bij een paar weken voetbal op hoog niveau. Het voetbal is een gewild gespreksonderwerp op straat, buren kijken samen naar de wedstrijden en hangen oranje vlaggetjes op van huis naar huis. Bijna twee op de tien Nederlanders hebben tijdens het WK meer contact met hun buren (19%). In ruim één op de tien huishoudens wordt het huis en/of de straat versierd tijdens een eindtoernooi van Oranje (11%).

Ontspanning
Een groot voetbaltoernooi als het WK betekent ook afleiding van de dagelijkse beslommeringen. De aandacht verschuift van werk en een druk gezinsleven naar het Oranjefeest en de sportieve prestaties van het Nederlands elftal. Eén op de drie Nederlanders krijgt een vakantiegevoel van het WK. Onder jongeren (tot 25 jaar) is dat zelfs de helft.

Het WK is bovendien een prima remedie tegen stress. Een kwart van de Nederlanders kan de dagelijkse sores vergeten dankzij het voetbal (24%). Vooral voor mannen werkt het WK ontspannend: voor een derde (32%) zorgt het WK ervoor dat ze de spanningen van het dagelijks leven van zich af kunnen schudden.

Hup Holland hup
Het WK geeft ons ook een gevoel van verbondenheid doordat we een gezamenlijk doel hebben: Oranje steunen in de jacht op de wereldtitel. Nederlanders zijn van nature geen uitzonderlijk chauvinistisch volk, maar het WK brengt daar verandering in. Bijna vier op de tien mensen (38%) zijn tijdens een EK of WK meer trots op Nederland dan normaalgesproken.

Fans van het Nederlands elftal staan bekend om hun vrolijke oranje uitdossingen. We dragen oranje kleding, hoeden en sjaals en schminken het rood-wit-blauw op onze wangen. De winkels liggen vol oranje versieringen en ruim een derde van de Nederlanders doet actief mee aan de Oranjegekte door spullen te kopen waarmee ze kunnen laten zien dat ze Oranjefan zijn (36%). De overvloed aan reclamespullen leidt ook wel eens tot irritatie, want een even groot deel (35%) vindt de hoeveelheid oranje reclame-artikelen wat teveel van het goede.

Oranje3

Vertrouwen
Iets meer dan één op de tien Nederlanders denkt dat ‘we’ de finale halen (12%) en tweederde daarvan ziet Oranje als wereldkampioen uit de bus komen (8%). Een ruime meerderheid denkt dat we in elk geval de groepsfase overleven. Opvallend is dat vrouwen meer vertrouwen hebben in het Nederlands elftal dan mannen. Een derde van de vrouwelijke fans denkt dat Oranje tenminste de halve finale haalt, tegenover iets meer dan een kwart van de mannen.

Hopelijk hebben de vrouwen het bij het rechte eind. Als het Nederlands elftal het lang volhoudt in Brazilië, dan houden wij hier in Nederland dat fijne vakantiegevoel vast. Nelson Mandela zei ooit al dat sport meer dan wat dan ook in staat is om mensen dichterbij elkaar te brengen. Als het een beetje meezit, wordt juni de gelukkigste maand van het jaar. Op naar het WK, op naar een paar weken gezelligheid.

Deze blog verscheen eerder op Sport KnowHow XL.

Foto’s: OnsOranje

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s