Open brief aan de Feyenoord-familie

Beste Feyenoord-familie,

Bedankt voor uw mailtje. Ik maakte me al een klein beetje zorgen over het gebrek aan communicatie, maar ik begrijp nu dat we elkaar brieven schrijven. Een tikje ouderwets, maar wel romantisch. De brief had geen afzenderadres, dus het leek me het beste om een open brief terug te schrijven.

Goed om te lezen dat u ook heeft gezien dat er een flinke publieke discussie gaande is over Het Nieuwe Stadion. Ik was bang dat het debat onopgemerkt was gebleven, aangezien u zich nog niet in de strijd heeft gemengd. Maar u heeft het natuurlijk hartstikke druk en dan zit er ook nog zo’n communicatiestrategie in de weg.

Ik heb nog een paar vragen na het lezen van uw brief en om het overzichtelijk te houden, heb ik ze hieronder op een rijtje gezet.

1. Wat levert Het Nieuwe Stadion op voor Feyenoord?

Ik begin maar gelijk met de belangrijkste vraag. U schrijft dat de toekomst van Feyenoord rooskleuriger wordt met een nieuw stadion, maar ik mis de cijfermatige onderbouwing hiervoor. Ik snap het wel, u denkt misschien dat de meeste supporters niet zitten te wachten op ingewikkelde begrotingsprognoses, maar ik zou daar toch graag iets meer over willen weten. Hoe gaat Feyenoord met een nieuw stadion meer verdienen dan de top vier waar u aan refereert? Ik las een stukje van een sporteconoom die in simpele taal uitlegt waarom de club er waarschijnlijk niet op vooruit gaat. Kunt u dat op een begrijpelijke manier weerleggen?

2. Is Het Nieuwe Stadion geen onverantwoord risico?

De miljoenen vliegen me om de oren in de berichtgeving over de plannen. Het kost nogal wat, zo’n stadion. Net als in de rest van Nederland, hebben de inwoners van Rotterdam last van de financiële crisis en moet er ook nog eens flink bezuinigd worden. Is zo’n miljoeneninvestering in deze tijd wel verantwoord? Wat zijn de meest optimistische en pessimistische scenario’s? Zitten we over twintig jaar niet met de gebakken peren?

3. Wat zijn de feitelijke onjuistheden, verdraaiingen en zwarte scenario’s?

In de brief schrijft u dat ‘in diverse media regelmatig sprake is van feitelijke onjuistheden en verdraaiingen en zwarte scenario’s’. Ik schrok daarvan, want die ‘diverse media’ zijn tot dusver voor mij een belangrijke bron van informatie. Kunt u uitleggen wat er feitelijk onjuist is, verdraaid wordt en te zwart geschetst wordt? En welke media doen dat precies?

4. Waarom denkt u dat de Europese Commissie deze regeling zal goedkeuren?

Eerlijk is eerlijk, ik heb eerder dit jaar hard gelachen om het oordeel van de Europese Commissie over PSV. Deksel op de neus, verdiende loon. Staatssteun mag niet, dat snapt iedereen. Maar is uw plan niet net zo opportunistisch als dat van PSV destijds? De erfpachtconstructie die is bedacht voor de grond onder Het Nieuwe Stadion en de garantstelling die u vraagt van de gemeente, wat vindt de Europese Commissie daarvan?

5. Is die constructie met de bouwer niet een beetje louche?

Voor zover ik heb begrepen wordt de bouw niet aanbesteed en zal Volker Wessels, de bouwer van Het Nieuwe Stadion, straks ook de grootste aandeelhouder worden van de nieuwe voetbaltempel. Nu weet ik niet zo veel van de bouwwereld, maar dit lijkt me een beetje raar. Want waarom zou het voor die bouwer dan nog belangrijk zijn om de bouw van Het Nieuwe Stadion kostenefficiënt uit te voeren? Hij wordt er immers zelf rijker van als hij de prijzen verhoogt. Toch?

6. Hoe zit dat met het eigen vermogen van Feyenoord?

Tijdens het debat over Het Nieuwe Stadion – waar u helaas niet bij kon zijn door de communicatiestrategie – hoorde ik van een gemeenteraadslid dat Feyenoord binnen twee jaar een eigen vermogen van om en nabij de € 80 miljoen euro moet hebben. Dat is nogal wat. Hoe krijgen we dat bij elkaar? Worden de kaartjes duurder, worden er spelers verkocht, gaat de bouwer hieraan bijdragen?

7. Is er wel ruimte voor nog een concerttempel in Nederland?

Volgens uw brief wordt een deel van het succes van Het Nieuwe Stadion behaald met concerten van mondiale artiesten. Waarom zouden de Beyonce’s van deze wereld in Rotterdam willen optreden? We hebben in ons kleine landje immers al een aardig assortiment aan concerthallen en stadions.

8. Wat is de ultieme voetbalbeleving?

Het Nieuwe Stadion biedt mij en mijn medesupporters de ultieme voetbalbeleving, zo belooft u. U legt uit dat we de sfeerbepalende onderdelen van De Kuip kunnen behouden. Maar als juist die onderdelen van De Kuip zorgen voor de ultieme voetbalbeleving, waarom is dit dan een argument voor Het Nieuwe Stadion? Of bedoelt u met de ultieme voetbalbeleving misschien toch iets anders?

9. Stel dat we een nieuw stadion gaan bouwen, wat gebeurt er met de Kuip?

U snapt denk ik wel waarom ik dit vraag. Ik zie het zwaard van Damocles al boven mijn geliefde stadion hangen. Wat moeten we met een leegstaand stadion in de stad en wie gaat het onderhoud betalen? Het ligt natuurlijk gevoelig, vandaar waarschijnlijk dat u het stukje over sloop van De Kuip destijds snel van uw website heeft verwijderd, maar het lijkt me toch een relevante vraag.

Dat waren mijn vragen. Rest mij u op het hart te drukken dat ik net als u het beste wil voor mijn stad en mijn club. Ik hoop dat u begrijpt dat ik juist daarom zo nieuwsgierig ben.

Ik kijk uit naar uw volgend schrijven. Alvast bedankt!

Groeten,

Eva

Advertentie

6 gedachten over “Open brief aan de Feyenoord-familie

 1. Geweldig raak geschreven. Gemeenteraadsleden van Rotterdam: lees dit eens heel aandachtig. En dan nog een keer, desnoods een derde keer. Want de vragen die Eva hier stelt zijn precies de vragen die u zichzelf en de HNS voorstanders moet stellen. Waarbij u vervolgens zeer kritisch moet kijken naar de antwoorden die u krijgt.

  Laat u niet afschepen met holle frasen, open deuren en ander gelul. Datgene beloven wat iedereen graag hoort is makkelijk. Onderbouwen hoe die beloften ingelost kunnen gaan worden is een heel ander verhaal, tot nu toe slagen de voorstanders van HNS daar totaal niet in.

  Het verzoek om een garantstelling van 165 miljoen spreekt boekdelen. Dit is een risico dat de markt niet kan dekken, wil dekken, durft te dekken. Waarom niet? Omdat de markt zich niet laat afschepen met holle frasen, open deuren en ander gelul. De gemeente Rotterdam zou dat ook niet moeten doen. U zou dat niet moeten doen.

 2. Top stuk! ben benieuwd of je er ook iets terug op hoort, maar je hebt in iedergeval de spijker op zijn kop geslagen. Ikzelf weet nog steeds niet of ik voor nieuw of oud ben, maar dat komt, zoals je terecht schreef en vroeg: waar is van alles de financiele onderbouwing? Zover ik dat niet weet neig ik toch naar mijn oude kuippie.

 3. Ja natuurlijk willen wij ook wel weten, welke onjuistheden door de media verspreid worden.
  Tijdens het laatste debat waar de heer van Merwijk en van Geel het woord hebben gekregen, vroeg een PvdA lid terecht: Waarom was u niet aanwezig tijdens het openbare debat. Waarop als antwoord kwam van heer van Merwijk: Ik heb al aan genoeg tafeltjes gezeten.
  Vindt u het niet raar, dat wij als supporters het vreemd vinden, om op het allerlaatste moment met een mailtje te komen aan alle registreerde supporters met een smeekbede om voor #HNS te kiezen.
  Wij zijn jullie leugens meer dan zat.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s